Tarina

 

Mikä on Kammo?

Kammo Design on yhden hengen pienyritys Suomesta. Minä, Krista Karjalainen, suunnittelen ja valmistan mallistoni vaatteet alusta asti itse Keravalla.

 

omakuva

 

Nimi Kammo on kunnianosoitus suomalaiselle muinaisuskolle. Kammo on varsin vähän tunnettu hahmo. Kristfrid Ganander, joka keräsi suomalaista kansanrunoutta jo 1700-luvulla, kertoo kirjassaan Mythologia Fennica kammon olevan jonkinlainen pelottava kummitus. Kiven sanat -loitsussa kammo mainitaan kiven isänä ja "Syöjättären syämmen syrjänä". Kiviä käytettiin taikaesineinä, sillä niillä uskottiin olevan taikavoimia sen mukaan, mistä ne olivat peräisin (esim. joesta tai metsästä). Erityisen väekkäitä (paljon taikavoimaa sisältäviä) olivat Käärmeenkäräjäkivet. Niitä kantoivat mukanaan käärmeiden päälliköt ja ne olivat sormenpään kokoisia valkoisia pyöreitä kiviä.

 

“Palueltin mös palio mwta / Kiuet, Cannot / Tädhet ia Cwta.”

Palvetiin myös paljon muuta. Kiviä, kantoja, tähtiä ja kuuta.

-Mikael Agricola, Dauidin Psalttari, 1551, luettelo suomalaisista epäjumalista

 

Syöjättärestä sen sijaan löytyy jo vähän enemmän tietoa. Syöjätär on eräänlainen paha alkuolento ja kivien haltija. Hän on luonut käärmeet ja tuo taudit. Selittääpä Martti Haavio (kansanrunouden ja mytologian tutkija) kirjassaan Suomalainen Mytologia Syöjättären yhteyden jopa Lilithin myyttiin.

 

Slow fashion

Termi ”slow fashion” kuvaa mielestäni erinomaisesti Kammon toimintaa. Kammon vaatteissa ei ole kyse muodista. En ole muodikas enkä tavoittele sitä. Tavoittelen persoonallisuutta ja kestävää tyyliä, joka ei vaihdu muotivirtojen mukana vaan miellyttää käyttäjänsä silmää niin pitkään kuin suinkin. Vaikka kutsun vaatekokoelmaani mallistoksi, en luo perinteisiä kevät/kesä ja syksy/talvi mallistoja vaan annan asiakkaan päättää, mitä hän milloinkin tarvitsee. En tuo vaatteita tiettyinä aikoina, vaan sitä mukaa ja silloin kun niitä syntyy. Kammon vaatteet ovat kaukana massatuotannosta. Ne ovat huolella yksittäin valmistettuja. Tiedän myös varmasti missä vaatteeni valmistetaan.

 

omakuvaompelemassa2

 

Kammon takana

Perustin yrityksen päästäkseni tekemään sitä mitä rakastan: omia vaatteita. Haluan toteuttaa omia visioitani ja arvojani sekä tehdä monipuolisesti erilaisia työtehtäviä. Jokaisen vaatteen suunnittelen, kaavoitan, sarjon ja ompelen itse. Suunnittelen työtavat, etsin materiaalit, teen protot, sovitukset ja mallikappaleet, otan tuotekuvat muokkaan ne ja lisään sosiaaliseen mediaan näkyville. Olen kouluttautunut ensin vaatetusompelijaksi ja sitten ompelijakisälliksi. Suoritin vielä yrittäjän ammattitutkinnon ennen kuin perustin ensimmäisen yritykseni, Kammo Designin.

 

 Vaatesuunnittelussa olen itseoppinut. Vaatteiden suunnittelu ja toteuttaminen on ollut harrastukseni niin kauan kuin muistan. Ammennan inspiraationi muista itseäni kiehtovista aiheista, kuten keskiajan ja muiden historiallisten aikakausien ja nykyisten gootti/metalli/alternative kulttuureiden vaatetuksesta, arkkitehtuurista ja estetiikasta yleensä sekä musiikista.

 

 

Tarina

Materiaalitietoa

Täältä löydät tietoa kaikista materiaaleistani (mukaan lukien kankaat, osat, pakkaus, ym.) ja miten niistä huolehditaan.

Arvot

Vihreät arvot ja eettisyys ovat minulle tärkeitä arvoja. Ompelen vaatteeni itse Suomessa ja pyrin löytämään ekologisia kankaita.


Powered by Powered by