Scroll down for English

Materiaalit

Hoito-ohjeet koskevat mallistossani käytettyjä materiaaleja ja kankaita.

Pellava

Halusin käyttää vaatteissani pellavaa, koska se on ekologinen kuitu. Lisäksi itse pidän pellavan rosoisesta ulkonäöstä ja olen kaivannut enemmän pellavasta valmistettuja vaatteita kauppoihin. Nyt teen niitä itse.

Pellavan kasvatus ei vaadi keinokastelua tai niin paljon ravinteita ja torjunta-aineita kuin puuvilla ja sitä kasvatetaan pääasiassa Euroopassa, joten sitä ei tarvitse kuljettaa niin kaukaa. Käytän mallistossani useampaa eri pellavaa tällä hetkellä. Pääasiallinen laatu on Libecon Belgiassa Eurooppalaisesta pellavasta kudottua kangasta. Kangas on saanut Masters of Linen -sertifikaatin, joka tarkoittaa, että sen valmistus on tapahtunut pellolta lähtien Euroopassa, kasvatukseen ei ole käytetty kastelua tai geenimuuntelua ja kuitu on muokattu kankaaksi mahdollisimman luonnonmukaisin keinoin. Lisäksi pellavakasvi on hiilinielu ja kangas on 100% biohajoavaa (ei koske väriaineita). Käyttämäni kangas on myös Öko Tex -sertifoitua, eli siinä ei ole ihmiselle haitallisia kemikaaleja.

Tämä pellava on mustaa keskipaksua (225g/m2) ja kivipestyä ja siksi eläväpintainen ja hieman ryppyinenkin. Kivipesu tekee pellavasta pehmeämmän, mutta pellava pehmenee aina myös käytön ja pesujen myötä. Silittäminen siloittaa myös kivipestyä pellavaa, mutta täysin sileää siitä on vaikeaa saada.

Lisäksi käytän ohutta pellavaa, joka on Itä-Eurooppalaista. Sen paksuus on 120g/m2 ja se on harsomaista ja läpikuultavaa. Sillä on Öko tex -sertifikaatti.

Uutena otin mallistooni huput, jotka teen nyt paksusta 400g/m2 (harmaa) tai 360g/m2 (muut värit) pellavasta. Se on kivipestyä, joten paksuudesta huolimatta se on erittäin pehmeää. Se on tumman harmaata ja aavistuksen nukkaista pinnaltaan.

Toinen uutuus mallistossani on raidallisesta pellavasta valmistetut tuotteet. Raitapellava on valmistettu Liettuassa Euroopassa kasvatetusta pellavasta. Se on ihanan pehmeä kangas, jonka paksuus on 190g/m2.

Hoito

Pese pellavaiset vaatteet 40 asteen lämpötilassa, mutta vain tarpeen vaatiessa. Usein myös pelkkä tuuletus riittää ja jokaisen pienen tahran takia ei välttämättä kannata koko vaatetta pestä, vaan poistaa tahrat tuoreeltaan. Pese hellästi ja jos koneessasi on rypistymisen esto, käytä sitä. Älä puristele vaatetta kuivaksi, koska siitä saattaa jäädä ryppyjä. Älä käytä linkousta! Jos käytät kuivausrumpua, niin valitse hellävaraisin ohjelma ja alin lämpötila. Itselläni ei ole kokemusta kuinka paljon pellava kuivausrummussa rypistyy, mutta sen pitäisi toisaalta pehmentää sitä. Toki myös pyykkietikan käyttö huuhteluaineena pehmentää pellavaa. Kuosittele vaate heti pesun jälkeen ja asettele kuivumaan vettä valuvana huolellisesti ilman taitoksia, sillä pellava rypistyy helposti. Myös kuivausnaru saattaa jättää sitkeitäkin taitoksia, joten suosittelen kuivatusta tasossa tai henkarilla. Silittää saa kuumimmalla asetuksella (3 pistettä tai 200 astetta), jollei toisin ole kerrottu, ja höyryä saa käyttää. Silitä nurjalta puolelta, koska pellava saattaa alkaa kiiltää epätasaisesti hankauksen seurauksena. Itse pidän vaatehöyryttimestä, koska sillä saa rypyt pois ilman vaaraa kankaan kiillottamisesta tai taitoksista. Älä käytä valkaisevia pesuaineita. Kemiallinen pesu on sallittua tetrakloorieteenillä (P).

Katso aina vaatekohtaiset pesuohjeet, koska eri materiaalien sekoittaminen ja vaatteeseen käytetyt osat vaikuttavat lopulliseen hoito-ohjeeseen. Lähetän vaatekohtaisen pesuohjeen aina tilauksen mukana.

Ryppyjen ehkäisy

-säilytä vaate siististi suorana ja väljässä tilassa (tarkoitan, että älä ahda täyteen vaatekaappiin)

-älä pese turhaan, tuuleta ja kohdepese tahrat tuoreena

-kohdepesussa varo kankaan rypistelemistä

-pese hellästi, käytä koneen rypistymisen esto –toimintoa

-älä linkoa tai puristele kuivaksi

-kuosittele märkänä ja asettele huolellisesti kuivumaan tasoon tai henkariin ilman ylimääräisiä taitteita

-käytä höyryä

- voit yrittää häivyttää kevyitä ryppyjä sumuttamalla kuivan vaatteen hieman kosteaksi tai märäksi rypyn kohdalta ja asettelemalla sen suoraksi

Puuvilla

Käyttämäni trikoo, college ja resori kankaat ovat Orneuleen Suomessa valmistettuja ja viimeisteltyjä luomupuuvillakankaita. Ne ovat ekologisesti tuotettu luonnonmukaisia lannoitteita käyttäen ja ilman tuholaismyrkkyjä tai puuvillan lehdet pudottavia kemikaaleja. Niillä on Öko Tex -sertifikaatti, eli niissä ei ole ihmiselle haitallisia kemikaaleja.

Joissain vaatteissa tarvitaan tukea vahvistamaan vaatteen rakennetta. En halunnut käyttää liimatukikangasta, joten valitsin tähän tarkoitukseen Alankomaalaisen Bo Weevilin 100% luomupuuvilla canvasin. Se valmistetaan Turkissa ja sillä on Gots –sertifikaatti. Käytän sitä hameen vyötärön ja kauluksen tukemiseen. Canvas on piilotettu vaatteen sisäkerroksiin, joten et näe sitä.

Joissain tuotteissa käytän satiinia. Valitsin käyttööni Harmony Art:n 100% luomupuuvillasatiinin, jolla on myös GOTS-sertifikaatti. Harmony Art on USA:lainen yritys, joka valmistuttaa kankaansa Intiassa.

Hoito

Puuvillaiset trikoo ja college vaatteet kestävät pesun 60 asteessa, mutta luonnon ja kankaan säästämiseksi suosittelen pääsääntöisesti käyttämään matalampaa lämpötilaa. Pese samanväriset vaatteet yhdessä. Suosittelen käyttämään väriä kerääviä liinoja kahta tai useampaa väriä sisältäviä vaatteita pestessä, koska musta väri ajan mittaan harmaannuttaa vaaleampia värejä. Myös jos peset paljon mustia vaatteita, niistä on saattanut kertyä väriä pesukoneeseen, joka sitten värjää muita vaatteita. Suosittelen myös vähentämään pesukertoja ja säilyttämään vaatteet ilmavasti, jotta ne pääsevät tuulettumaan käyttökertojen välissä. Älä käytä kuivausrumpua tämän malliston puuvillasta valmistetuille vaatteille. Kuosittele vaatteet heti pesun jälkeen kosteana, jotta ne näyttäisivät siistimmiltä. Älä käytä valkaisevia pesuaineita. Puuvilla neulokset eivät yleensä kaipaa silitystä, mutta jos kaipaa kuitenkin, niin silitä keskilämmöllä (2 pistettä tai 150 astetta). Kemiallinen pesua on sallittua tetrakloorieteenillä (P) ja kemiallisella vesi- eli emulsiopesulla (W).

Katso aina vaatekohtaiset pesuohjeet, koska eri materiaalien sekoittaminen ja vaatteeseen käytetyt osat vaikuttavat lopulliseen hoito-ohjeeseen. Lähetän vaatekohtaisen pesuohjeen aina tilauksen mukana.

Kierrätyskankaat

Kierrätyskankaat ovat sekalainen joukko erilaisia materiaaleja. Ne voivat olla ylijäämäkankaita, poistotekstiilejä, eli polttoon tuomittuja, tai kierrätykseen lahjoitettuja vaatteita tai kodintekstiileitä. Jokainen kangas on tarkistettu reikien ja suttujen varalta sekä pesty (tai muutoin puhdistettu, jos materiaali ei konepesua kestä). Kunkin tuotteen valmistukseen käytetystä materiaalista on lisätietoa tuotteen tekstissä.

Hoito

Koska materiaalien koostumus vaihtelee, myös hoito-ohjeet vaihtelevat. Siksi jokaisen tuotteen hoito-ohje on kirjoitettu tuotteen tietoihin ja tarkempi ohje lähetetään aina ostajalle kirjallisena.

Ompelulanka

Käytän ompeluun Coatsin kierrätyspolyesteristä valmistettuja lankoja. Ne valmistetaan Virossa ja ovat Öko Tex -sertifoituja. Ne kestävät pesun 60 asteen lämpötilassa, normaalin rumpukuivauksen, valkaisuaineen, silityksen kuumalla (3 pisteettä tai 200 astetta) ja kemiallisen pesun tetrakloorieteenillä (P). Kankaat eivät kuitenkaan tällaista käsittelyä kestä, joten käytännössä vaatteiden pesuohjeet ovat hellemmät.

Vetoketjut

Käytän vaatteisiini YKK:n vetoketjuja, jotka valmistetaan Aasiassa. Käytän kahdenlaisia vetoketjuja. Piilo- ja spiraaliketjut on valmistettu kokonaan kierrätyspolyesteristä ja metalliketjut messingistä ja kierrätyspolyesteristä. Kierrätysmateriaali vetoketjuihin saadaan esim. muovipullojen kierrätyksestä jauhamalla ensin muovi pieneksi jauheeksi ja muokkaamalla se sitten langaksi ja muiksi vetoketjun osiksi.

Hoito

Muista sulkea vetoketjut ennen pesua. Tämä siksi, että pahimmillaan vetoketjun hammastus tai vedin saattaa tarttua kankaaseen tai muihin vaatteisiin ja tehdä reiän tai vedin saattaa rikkoutua. Vetoketjua ei yleensä tarvitse silittää, joten älä turhaan kuumenna sitä. Vetoketju kestää kyllä silitystä keskilämmöllä, mutta liika kuumuus voi sulattaa sitä. Suojana voit käyttää toista kangasta.

Metalliosat

Sirkat, hakaset ja nepparit ovat Prymin metallisia osasia.

Niitit tilasin nietenkaufen.de -kaupasta Saksasta.

Nyörinpäät ja muut keskiaikaa jäljittelevät osat tilasin Vehi Mercatus -kaupasta Saksasta.

Muuta

Pellavanyöri on 100% pellavanyöri Finkonialta.

Juuttinaru on 100% juuttia LuovaStoresta.

Napit toistaiseksi kierrätettyjä, kuten lahjoitettuja ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta ostettuja.

Kierrätysnahka on peräisin erilaisista kierrätetyistä nahkavaatteista. Se on puhdistettu nahkasaippualla ja rasvattu. Käytön jälkiä saattaa olla.

Kuminauha on 60% luomupuuvillaa ja 40% luonnonkumia ja biohajoavaa. Pure Coverz:lta (alunperin Charle).

Pakkausmateriaalit

Käytän tuotteiden lähettämiseen tuotteesta riippuen eri materiaaleja. Osa lähetetään biohajoavasta muovista valmistetuissa postituspusseissa. Ne on valmistuttanut suomalainen The Moikka Project. Pussit on tehty kasvipohjaisista materiaaleista: maissista ja sokeriruo’osta. Voit kierrättää ne esimerkiksi biojätepussina ja kompostoida! Jos kiinnostuit, voit lukea lisää www.themoikkaproject.fi –sivulta. Postipussit ovat myös riittävän kestäviä uudelleen lähetystä varten, jos sinun tarvitsee palauttaa tilauksesi.

Yleensä pellavasta ommellut vaatteet pakkaan pahvilaatikoihin, jotta ne eivät pääsisi painumaan ryppyyn kuljetuksessa. Pahvilaatikot ovat joko valkoisia tai värjäämättömiä ruskeita. Suljen ne paperiteipillä, jotta ne olisivat kokonaan kierrätettävissä. Laatikoiden täytteeksi löysin kierrätetystä paperista valmistettua värjäämätöntä ruskeaa silkkipaperia.

---------------------------------------------------------------------

Care instructions are related to materials and fabrics used in this collection.

Linen

I wanted to use linen because it is an ecological fibre. Also I like the rough look of it and I have longed for linen clothes to be sold in shops way more often. Now I make them myself.

Growing flax does not require irrigation or that much fertilizers or pesticides as cotton and it is grown mainly in Europe so it does not need to be imported such long distances. I use several kinds of linen in my collection at this time. Main quality is Libeco’s linen made in Belgium of European flax. The linen has Masters of Linen –certificate which means its producing took place in Europe from field to fabric, growing did not take irrigation or gene manipulation and the flax was made to fabric as naturally as possible. In addition flax is a carbon sink and linen fabric is 100% biodegradable (fabric only, not necessarily colors). Fabric I use is also Öko Tex –certificated which means there are no chemicals harmful to humans.

This linen is middle weight (225g/m2) and stone washed and therefore lively on it’s surface and slightly wrinkly. Stone washing makes linen softer, but linen always gets softer after use and washing. Ironing sleeks it a little bit, but it is impossible to make it entirely sleek.

I also use thinner linen from Eastern Europe. It's thickness is 120g/m2 and it is gauzy and see-through. It has the Öko tex -sertificate.

New addition to my fabrics is this thick 400g/m2 (grey) or 360g/m2 (other colours) linen. Despite it's thickness it is very soft due to stone washing. It's dark grey and little nappy on the surface.

Another new addition to my collection is products made on striped linen. It's woven in Lithuania out of European flax. It's a lovely soft fabric with density of 190g/m2.

Care

Wash linen clothes in 40 degrees Celsius, but only when needed. Often just giving your garment some air does the trick and it is best not to wash a whole garment for a little spot of dirt. Just remove any stains when they are fresh. Wash gently and if your washing machine has an anti crease programme, use it. Do not squeeze the garment because that may leave wrinkles. Do not use spin-drying! If you are using dryer, pick the most gentle program and lowest temperature. I have no experience on how much a dryer can wrinkle linen, but on the other hand it should make it a little softer. Also using vinegar to rinse softens the fabric. Reshape the garment right after washing and lay to dry carefully when dripping water without any folds because linen wrinkles easily. Also the clothesline may cause ugly folds in your garment so I recommend drying on flat surface or on a hanger. Linen may be ironed with hottest temperature (3 dots or 200 degrees Celsius) unless told otherwise and you can use steam. Iron inside out because ironing may cause uneven shiny spots on linen when rubbed. I like using steamer over iron because that way it’s easier to avoid any shining or folds. Do not use bleaching washing detergents. Chemical wash with tetrachloroethylene (P) is permitted.

Always read the directions specific to your garment as blending different materials and parts used may affect the final washing instruction. I will send an instruction with your order.

Wrinkle prevention

-store your garment neatly and straight in a roomy space (I mean do not stuff in a full wardrobe)

-do not wash unless needed, just air and remove stains fresh

-when washing stains watch out for wrinkles

-wash gently and use anti crease programme

-do not spin-dry or squeeze to dry

-reshape when wet and carefully lay to dry without excessive folds on a flat surface or on a hanger

-use steam

-you may try to fade some light wrinkles by spraying the garment moist or wet where the wrinkle is and then laying it straight

Cotton

Jersey, college and rib I use made by Orneule in Finland from organic cotton. They are ecologically made using natural fertilizers and without pesticides or chemicals that make cotton plant to drop its leaves. They have Öko Tex –certificate which means there are no chemicals harmful to humans.

Some garments need support to strengthen their structure. I didn’t want to use iron-on interfacing because of the glue so I chose Dutch Bo Weevil’s 100% organic cotton canvas for this purpose. It is made in Turkey and has a Gots –certificate. I use it for example to strengthen the collar and waist of the skirt. Canvas is hidden inside the garment so you won’t see it.

Some products are made of sateen. I chose Harmony Art’s 100% organic cotton sateen which is also Gots certificated. Harmony Art is from USA and they produce all their fabrics in India.

Care

Cotton jersey and college can be washed in 60 degrees Celsius, but to be more gentle to nature and to the garment I recommend using mainly lower temperature. Wash same colors together. I recommend using color catching cloth when washing garments with more than one color because black fabrics easily cause greyness in lighter colors. Also if you wash black clothes a lot they might have accumulated fabric dye in your machine over time which then dyes other clothes. I also recommend reducing washing and storing clothes roomy so they can get air between using. Do not use dryer when drying clothes in this collection. Reshape garments right after wash when moist so they would look neat. Do not use bleaching washing detergents. Cotton knits rarely need ironing, but if you think they do then use middle temperature (2 dots or 150 degrees Celsius). Chemical wash with tetrachloroethylene (P) or professional wet cleaning (W) is permitted.

Always read the directions specific to your garment as blending different materials and parts used may affect the final washing instruction. I will send an instruction with your order.

Recycled fabrics

Recycled fabrics are a miscellanious assortment of various fabrics. They can be leftover fabrics, end-of-life textiles, i.e. doomed to be burned, or donated into recycling.These textiles are usually clothes or home textiles. Every textile is checked for holes or smudges and washed (or otherwise cleansed if material will not endure machine washing). More specific info about material used in particular garment can be found in the product description.

Care

Since the consistency of each fabric varies, the care information varies, too. Therefore it is written in the product description and more precise care info is sent with the product.

Sewing thread

I use Coats’s recycled polyester thread. They are made in Estonia and are Öko Tex –certificated. They can handle washing in 60 degrees Celsius, a normal dryer, bleaching, hot ironing (3 dots or 200 degrees Celsius) and chemical wash with tetrachloroethylene (P). However, the fabrics may not tolerate same handling so basically washing instructions for clothes will be more gentle.

Zippers

I use YKK’s zippers that are made in Asia. I use two kinds of zippers. Invisible and spiral zippers are made 100% recycled polyester and metallic zippers are brass and recycled polyester. The materials are post-consumer polyester waste (for example plastic bottles) that are then ground into dust and refined into new products such as spun to thread to make zipper tapes and other parts.

Care

Remember to close zippers during wash. In worst case scenario the zipper puller or teeth might stick to the garment or other clothes and rip a hole or break the zipper. Zipper usually does not need ironing so do not heat it for no reason. It can take ironing with middle temperature, but too much heat can melt it. You can use another fabric to protect the zipper from heat.

Metallic parts

Eyelets, hooks and snap buttons are Prym's.

Rivets are ordered from nietenkaufen.de -shop from Germany.

Aiglets and other medieval replicating parts are ordered from Vehi Mercatus -shop from Germany.

Other

Cord is 100% linen cord from Finkonia.

Jute cord is 100% jute from LuovaStore.

Buttons are recycled so far, donated or bought from Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy (Helsinki Metropolitan Area Reuse Centre Ltd)

Recycled leather is from different sorts of recycled leather clothes. It is cleansed with leather soap and then handled with leather cream. There may be marks of use.

Elastic ribbon is 60% organic cotton and 40% natural rubber and biodegradable. From Pure coverz (originally Charle).

Packing materials

For sending orders I use different materials depending on fabrics. Some products are sent in biodegradable mailing bags. They are made by The Moikka Project from Finland. Mailing bags are made of plant based materials: cornstarch and sugarcane. You can reuse them by using them as garbage bags for your food scraps and composting them! If you are interested you can read more info on www.themoikkaproject.fi. Also it is durable enough to send your clothes back in case you need to cancel your order.

Usually linen made clothes are packed in a cardboard box so they wouldn’t get so wrinkly in shipping. Boxes are either white or undyed brown. I close them with paper tape so they would be entirely recyclable. To fill the boxes I found undyed brown tissue paper made of recycled material.