Scroll down for English
Materiaalit
Hoito-ohjeet koskevat mallistossani käytettyjä materiaaleja ja kankaita.
Pellava
Halusin käyttää vaatteissani pellavaa, koska se on ekologinen kuitu. Lisäksi itse pidän pellavan rosoisesta ulkonäöstä ja olen kaivannut enemmän pellavasta valmistettuja vaatteita kauppoihin. Nyt teen niitä itse.
Pellavan kasvatus ei vaadi keinokastelua tai niin paljon ravinteita ja torjunta-aineita kuin puuvilla ja sitä kasvatetaan pääasiassa Euroopassa, joten sitä ei tarvitse kuljettaa niin kaukaa. Käytän mallistossani useampaa eri pellavaa tällä hetkellä. Pääasiallinen laatu on Libecon Belgiassa Eurooppalaisesta pellavasta kudottua kangasta. Kangas on saanut Masters of Linen -sertifikaatin, joka tarkoittaa, että sen valmistus on tapahtunut pellolta lähtien Euroopassa, kasvatukseen ei ole käytetty kastelua tai geenimuuntelua ja kuitu on muokattu kankaaksi mahdollisimman luonnonmukaisin keinoin. Lisäksi pellavakasvi on hiilinielu ja kangas on 100% biohajoavaa (ei koske väriaineita). Käyttämäni kangas on myös Öko Tex -sertifoitua, eli siinä ei ole ihmiselle haitallisia kemikaaleja.
Tämä pellava on mustaa keskipaksua (225g/m2) ja kivipestyä ja siksi eläväpintainen ja hieman ryppyinenkin. Kivipesu tekee pellavasta pehmeämmän, mutta pellava pehmenee aina myös käytön ja pesujen myötä. Silittäminen siloittaa myös kivipestyä pellavaa, mutta täysin sileää siitä on vaikeaa saada.
Lisäksi käytän ohutta pellavaa, joka on Itä-Eurooppalaista. Sen paksuus on 120g/m2 ja se on harsomaista ja läpikuultavaa. Sillä on Öko tex -sertifikaatti.
Uutena otin mallistooni huput, jotka teen nyt paksusta 400g/m2 (harmaa) tai 360g/m2 (muut värit) pellavasta. Se on kivipestyä, joten paksuudesta huolimatta se on erittäin pehmeää. Se on tumman harmaata ja aavistuksen nukkaista pinnaltaan.
Toinen uutuus mallistossani on raidallisesta pellavasta valmistetut tuotteet. Raitapellava on valmistettu Liettuassa Euroopassa kasvatetusta pellavasta. Se on ihanan pehmeä kangas, jonka paksuus on 190g/m2.
Hoito
Pese pellavaiset vaatteet 40 asteen lämpötilassa, mutta vain tarpeen vaatiessa. Usein myös pelkkä tuuletus riittää ja jokaisen pienen tahran takia ei välttämättä kannata koko vaatetta pestä, vaan poistaa tahrat tuoreeltaan. Pese hellästi ja jos koneessasi on rypistymisen esto, käytä sitä. Älä puristele vaatetta kuivaksi, koska siitä saattaa jäädä ryppyjä. Älä käytä linkousta! Jos käytät kuivausrumpua, niin valitse hellävaraisin ohjelma ja alin lämpötila. Itselläni ei ole kokemusta kuinka paljon pellava kuivausrummussa rypistyy, mutta sen pitäisi toisaalta pehmentää sitä. Toki myös pyykkietikan käyttö huuhteluaineena pehmentää pellavaa. Kuosittele vaate heti pesun jälkeen ja asettele kuivumaan vettä valuvana huolellisesti ilman taitoksia, sillä pellava rypistyy helposti. Myös kuivausnaru saattaa jättää sitkeitäkin taitoksia, joten suosittelen kuivatusta tasossa tai henkarilla. Silittää saa kuumimmalla asetuksella (3 pistettä tai 200 astetta), jollei toisin ole kerrottu, ja höyryä saa käyttää. Silitä nurjalta puolelta, koska pellava saattaa alkaa kiiltää epätasaisesti hankauksen seurauksena. Itse pidän vaatehöyryttimestä, koska sillä saa rypyt pois ilman vaaraa kankaan kiillottamisesta tai taitoksista. Älä käytä valkaisevia pesuaineita. Kemiallinen pesu on sallittua tetrakloorieteenillä (P).
Katso aina vaatekohtaiset pesuohjeet, koska eri materiaalien sekoittaminen ja vaatteeseen käytetyt osat vaikuttavat lopulliseen hoito-ohjeeseen. Lähetän vaatekohtaisen pesuohjeen aina tilauksen mukana.
Ryppyjen ehkäisy
-säilytä vaate siististi suorana ja väljässä tilassa (tarkoitan, että älä ahda täyteen vaatekaappiin)
-älä pese turhaan, tuuleta ja kohdepese tahrat tuoreena
-kohdepesussa varo kankaan rypistelemistä
-pese hellästi, käytä koneen rypistymisen esto –toimintoa
-älä linkoa tai puristele kuivaksi
-kuosittele märkänä ja asettele huolellisesti kuivumaan tasoon tai henkariin ilman ylimääräisiä taitteita
-käytä höyryä
- voit yrittää häivyttää kevyitä ryppyjä sumuttamalla kuivan vaatteen hieman kosteaksi tai märäksi rypyn kohdalta ja asettelemalla sen suoraksi
Puuvilla
Käyttämäni trikoo, college ja resori kankaat ovat Orneuleen Suomessa valmistettuja ja viimeisteltyjä luomupuuvillakankaita. Ne ovat ekologisesti tuotettu luonnonmukaisia lannoitteita käyttäen ja ilman tuholaismyrkkyjä tai puuvillan lehdet pudottavia kemikaaleja. Niillä on Öko Tex -sertifikaatti, eli niissä ei ole ihmiselle haitallisia kemikaaleja.
Joissain vaatteissa tarvitaan tukea vahvistamaan vaatteen rakennetta. En halunnut käyttää liimatukikangasta, joten valitsin tähän tarkoitukseen Alankomaalaisen Bo Weevilin 100% luomupuuvilla canvasin. Se valmistetaan Turkissa ja sillä on Gots –sertifikaatti. Käytän sitä hameen vyötärön ja kauluksen tukemiseen. Canvas on piilotettu vaatteen sisäkerroksiin, joten et näe sitä.
Joissain tuotteissa käytän satiinia. Valitsin käyttööni Harmony Art:n 100% luomupuuvillasatiinin, jolla on myös GOTS-sertifikaatti. Harmony Art on USA:lainen yritys, joka valmistuttaa kankaansa Intiassa.
Hoito
Puuvillaiset trikoo ja college vaatteet kestävät pesun 60 asteessa, mutta luonnon ja kankaan säästämiseksi suosittelen pääsääntöisesti käyttämään matalampaa lämpötilaa. Pese samanväriset vaatteet yhdessä. Suosittelen käyttämään väriä kerääviä liinoja kahta tai useampaa väriä sisältäviä vaatteita pestessä, koska musta väri ajan mittaan harmaannuttaa vaaleampia värejä. Myös jos peset paljon mustia vaatteita, niistä on saattanut kertyä väriä pesukoneeseen, joka sitten värjää muita vaatteita. Suosittelen myös vähentämään pesukertoja ja säilyttämään vaatteet ilmavasti, jotta ne pääsevät tuulettumaan käyttökertojen välissä. Älä käytä kuivausrumpua tämän malliston puuvillasta valmistetuille vaatteille. Kuosittele vaatteet heti pesun jälkeen kosteana, jotta ne näyttäisivät siistimmiltä. Älä käytä valkaisevia pesuaineita. Puuvilla neulokset eivät yleensä kaipaa silitystä, mutta jos kaipaa kuitenkin, niin silitä keskilämmöllä (2 pistettä tai 150 astetta). Kemiallinen pesua on sallittua tetrakloorieteenillä (P) ja kemiallisella vesi- eli emulsiopesulla (W).
Katso aina vaatekohtaiset pesuohjeet, koska eri materiaalien sekoittaminen ja vaatteeseen käytetyt osat vaikuttavat lopulliseen hoito-ohjeeseen. Lähetän vaatekohtaisen pesuohjeen aina tilauksen mukana.
Kierrätyskankaat
Kierrätyskankaat ovat sekalainen joukko erilaisia materiaaleja. Ne voivat olla ylijäämäkankaita, poistotekstiilejä, eli polttoon tuomittuja, tai kierrätykseen lahjoitettuja vaatteita tai kodintekstiileitä. Jokainen kangas on tarkistettu reikien ja suttujen varalta sekä pesty (tai muutoin puhdistettu, jos materiaali ei konepesua kestä). Kunkin tuotteen valmistukseen käytetystä materiaalista on lisätietoa tuotteen tekstissä.
Hoito
Koska materiaalien koostumus vaihtelee, myös hoito-ohjeet vaihtelevat. Siksi jokaisen tuotteen hoito-ohje on kirjoitettu tuotteen tietoihin ja tarkempi ohje lähetetään aina ostajalle kirjallisena.
Ompelulanka
Käytän ompeluun Coatsin kierrätyspolyesteristä valmistettuja lankoja. Ne valmistetaan Virossa ja ovat Öko Tex -sertifoituja. Ne kestävät pesun 60 asteen lämpötilassa, normaalin rumpukuivauksen, valkaisuaineen, silityksen kuumalla (3 pisteettä tai 200 astetta) ja kemiallisen pesun tetrakloorieteenillä (P). Kankaat eivät kuitenkaan tällaista käsittelyä kestä, joten käytännössä vaatteiden pesuohjeet ovat hellemmät.
Vetoketjut
Käytän vaatteisiini YKK:n vetoketjuja, jotka valmistetaan Aasiassa. Käytän kahdenlaisia vetoketjuja. Piilo- ja spiraaliketjut on valmistettu kokonaan kierrätyspolyesteristä ja metalliketjut messingistä ja kierrätyspolyesteristä. Kierrätysmateriaali vetoketjuihin saadaan esim. muovipullojen kierrätyksestä jauhamalla ensin muovi pieneksi jauheeksi ja muokkaamalla se sitten langaksi ja muiksi vetoketjun osiksi.
Hoito
Muista sulkea vetoketjut ennen pesua. Tämä siksi, että pahimmillaan vetoketjun hammastus tai vedin saattaa tarttua kankaaseen tai muihin vaatteisiin ja tehdä reiän tai vedin saattaa rikkoutua. Vetoketjua ei yleensä tarvitse silittää, joten älä turhaan kuumenna sitä. Vetoketju kestää kyllä silitystä keskilämmöllä, mutta liika kuumuus voi sulattaa sitä. Suojana voit käyttää toista kangasta.
Metalliosat
Sirkat, hakaset ja nepparit ovat Prymin metallisia osasia.
Niitit tilasin nietenkaufen.de -kaupasta Saksasta.
Nyörinpäät ja muut keskiaikaa jäljittelevät osat tilasin Vehi Mercatus -kaupasta Saksasta.
Muuta
Pellavanyöri on 100% pellavanyöri Finkonialta.
Juuttinaru on 100% juuttia LuovaStoresta.
Napit toistaiseksi kierrätettyjä, kuten lahjoitettuja ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta ostettuja.
Kierrätysnahka on peräisin erilaisista kierrätetyistä nahkavaatteista. Se on puhdistettu nahkasaippualla ja rasvattu. Käytön jälkiä saattaa olla.
Kuminauha on 60% luomupuuvillaa ja 40% luonnonkumia ja biohajoavaa. Pure Coverz:lta (alunperin Charle).
Pakkausmateriaalit
Käytän tuotteiden lähettämiseen tuotteesta riippuen eri materiaaleja. Osa lähetetään biohajoavasta muovista valmistetuissa postituspusseissa. Ne on valmistuttanut suomalainen The Moikka Project. Pussit on tehty kasvipohjaisista materiaaleista: maissista ja sokeriruo’osta. Voit kierrättää ne esimerkiksi biojätepussina ja kompostoida! Jos kiinnostuit, voit lukea lisää www.themoikkaproject.fi –sivulta. Postipussit ovat myös riittävän kestäviä uudelleen lähetystä varten, jos sinun tarvitsee palauttaa tilauksesi.
Yleensä pellavasta ommellut vaatteet pakkaan pahvilaatikoihin, jotta ne eivät pääsisi painumaan ryppyyn kuljetuksessa. Pahvilaatikot ovat joko valkoisia tai värjäämättömiä ruskeita. Suljen ne paperiteipillä, jotta ne olisivat kokonaan kierrätettävissä. Laatikoiden täytteeksi löysin kierrätetystä paperista valmistettua värjäämätöntä ruskeaa silkkipaperia.
---------------------------------------------------------------------